Lymfedrænage

Lymfødembehandling

Når lymfesystemet ikke længere kan transportere lymfen væk i tilstrækkelig mængde, udvikles et lymfødem. Et lymfødem kan opstå over alt på kroppen, men ses hyppigst i arme og ben.

Der findes flere årsager til nedsat funktion af lymfesystemet. To af de vigtigste årsager er:

Er der først udviklet en tendens til lymfødem, vil ødemet med tiden øges, nogen gange langsomt, andre gange hurtigt. Kroppen prøver at kompensere for problemet så godt som muligt. Er et ødem begyndt at udvikle sig, kan en række faktorer bevirke, at ødemet forværres. Ophobning af proteinrig væske medfører med tiden dannelse af bindevæv/fibrose ved ubehandlede ødemer. Denne tilstand minder om en kronisk betændelsestilstand. Selv om det ikke er det, svækker det hudens modstandskraft. Hvis lymfødemet forværres, bliver huden mere og mere modtagelig for bakterie- og svampeangreb. Infektioner svækker det i forvejen svækkede lymfesystem, og en ond cirkel er startet.

Man opdeler lymfødem i 4 stadier:

Lymfødembehandling består af ødemreduktion og vedligeholdelsesbehandling. Jo hurtigere behandlingen starter, jo nemmere og hurtigere reduceres ødemet.

Behandlingen består af 4 elementer:

Hudpleje

Huden styrkes ved at den holdes ren og smøres med en god beskyttende creme, for at undgå infektioner.

Manuel lymfedrænage (MLD)

En pulserende, fjerlet masage, der sætter lymfevæsken i bevægelse, medvirker til at fjerne proteiner og affaldsstoffer og hjælper lymfen med at finde nye veje. Læs mere.

Bandagering

Kombinationen af bevægelse og bandage har en gunstig virkning på trykforholdene i vævet. Udvekslingen af væsker og deres indholdsstoffer mellem kredsløbets og lymfesystemets kapillærer og organer afhænger b.la. af trykforskellene. En væske flytter sig altid fra et område med højt tryk mod et med lavere tryk. Når alt fungerer normalt, har naturen udstyret karrene med forskellig omkreds, væsken med forskellige koncentrationer af proteiner og sukkerstoffer samt specielle pumpemekanismer, som sender væsken i den rigtige retning. Med andre ord - fra arterierne ud til vævene og tilbage til vener og lymfekar.

Ved lymfødem fungerer lymfekarrene ikke længere optimalt, og trykforholdene er ændrede, hvilket medfører en ophobning af væske i vævet.

Formålet med bandageringen er derfor at yde et tryk udefra og på den måde hjælpe væsken og dens bestanddele tilbage i vener og lymfekar.

Kompressionsbandagering har den fordel, at den hele tiden tilpasses ødemets reduktion.

Når ødemet er reduceret så meget, det kan, går man oftest over til at anvende kompressionsstrømper efter individuelle mål.

Denne film viser hvordan man selv kan bandagere sit ben.

Lymph Wrap

Disse to film viser, hvordan man selv kan bandagere en arm.

Lymph wrap, part 1

Lymph wrap, part 2

Øvelser, motion og selvdrænage

Det anbefales at bære bandage/strømpe under udøvelse af motion. Kompressionen stimulerer væskeflowet og reducerer spændingen. Det er vigtigt at være fysisk aktiv, da det medvirker til at holde ødemet under kontrol og væskeflowet aktivt.

Prøv dig frem og find den motionsform, der passer bedst til dig.

Herlev hospitals hjemmeside findes der yderligere informationsmateriale om selvdrænage. Det er der også på www.patientpjecen.dk.

Skulderøvelser er vigtige ved væskeophobninger og ødemer, idet de fremmer væskens tilbageløb. Al lymfevæsken skal op igennem kroppen og ind i blodkredsløbet lige under kravebenene. Spændinger i skulderområdet, kan vanskeliggøre dette tilbageløb.

Download siden og lav øvelserne. God fornøjelse.

Vicki Borken

Denne film viser, hvordan det er at leve med elefantiasis og, hvordan det behandles i USA